Hartklepziekte beter herkennen

Heeft u wel eens last van kortademigheid, pijn op de borst en een licht gevoel in het hoofd? Dan kan dat het gevolg van een hartklepziekte zijn. Daar weten we echter nog niet veel van. Europees onderzoek onder 60 plussers laat zien dat slechts 7% van de Nederlanders weet wat een ernstig verkalkte hartklep is en hoe je dat herkent. Als het op tijd ontdekt wordt is vervanging van de hartklep mogelijk, ook voor ouderen, zonder grote operatie. Door op tijd naar uw hart te laten luisteren met een stethoscoop kunnen de eerste signalen eenvoudig worden opgespoord.

Een verkalkte hartklep is de meest voorkomende hartklepziekte en komt veel voor bij ouderen. Het leidt tot een vernauwing van de opening van de klep van de kransslagader (aorta). Daardoor kan er minder zuurstofrijk bloed naar het lichaam stromen. Als het erger wordt ga je dit merken en krijg je klachten.

Symptomen
Van een verkalkte hartklep merk je in het begin meestal niets. Wordt het ernstiger dan is de meest gehoorde klacht kortademigheid, niet ver meer kunnen lopen of de trap op kunnen. Daarnaast komen pijn op de borst en licht in het hoofd vaak voor. Dan is het tijd om naar de dokter te gaan. De helft van de mensen die ernstige klachten hebben, lopen een grote kans op overlijden binnen twee jaar.

Hartruis
Europees onderzoek gaf ook aan dat in Nederland het minst vaak naar het hart wordt geluisterd met de stethoscoop, slechts bij 1 op de 10 huisartsenbezoeken. In Frankrijk gebeurt dit in 7 van de 10 gevallen. De huisarts kan met de stethoscoop de functie van uw hartklep beluisteren. Bij het horen van een duidelijke hartruis kan dit duiden op een verkalkte hartklep, en kan hij u doorsturen naar een cardioloog voor verder onderzoek.

Wat is er aan te doen?
Er bestaat geen medicijn voor de genezing van ernstige hartklepvernauwing. Meestal wordt uw hartklep vervangen tijdens een open hartoperatie. Voor ouderen of mensen met een hoog operatierisico is het mogelijk via een katheter in de lies een nieuwe hartklep te plaatsen, dit wordt een TAVI-ingreep genoemd. De behandeling wordt op basis van onderzoek en in overleg met de arts bepaald.

Waar kan ik meer informatie krijgen?
Voor meer informatie over hartklepziekte en behandelingsmogelijkheden kunt u terecht op nieuwehartklep.nl

16 Hartcentra in Nederland voeren zowel een open hartoperatie uit als de hartklepvervanging via een katheter in de lies, schouder of kleine snede in de borst. Het besluit voor de ingreep wordt na onderzoek en overleg met de patiënt en arts zorgvuldig genomen. U vindt een hartcentrum bij u in de buurt op www.nieuwehartklep.nl

Heeft u een vraag?
Dan kunt u deze stellen op
www.hart.volgers.org en krijgt u antwoord van een team van specialisten.
Of maak een afspraak met checkgezondheid.nl.

Checkgezondheid.nl
Sloterweg 303
1171 VC Badhoevedorp
Tel.: 020-740 11 00