Badhoevedorp: het ‘nieuwe Aerdenhout’?

tekst: Ron Zoetmulder

Door het verleggen van de A9 gaat Badhoevedorp de komende jaren flink op de schop. Zo worden er een kleine duizend woningen gebouwd, een deel daarvan in het luxesegment. Wordt Badhoevedorp het ‘nieuwe Aerdenhout’?

Snelwegen zijn belangrijk, in Nederland en overal ter wereld. Meestal zijn deze wegen negatief in het nieuws: ongelukken, verzakte weggedeelten, werk aan de weg, wegomlegging, scheuren in het asfalt, nog meer snelweg, en nog meer van die ellende. Deze keer is het echte goed nieuws. Een stuk weg dat in de weg (!) lag, wordt weggehaald en ergens anders neergelegd.

Opgelucht ademhalen
Eindelijk de snelweg A9 om Badhoevedorp heen, wat hebben wij daar niet voor gevochten! 10 Jaar? 20 Jaar? Ik weet het echt niet meer! Hij ligt er al 50 jaar, vanaf 8 augustus 1967. Maar goed, alles kan vergeten en vergeven worden, het is nu rustig in Badhoevedorp. Geen snelverkeer meer door ons mooie dorp, wij kunnen opgelucht ademhalen. Het asfalt kan nu gaan transformeren naar groen, naar huizen, naar bedrijven, naar winkels en naar waterpartijen. Veel mensen raken geheel gedesoriënteerd als zij nu over de snelweg de A9 rijden en plotseling met twee maal een flauwe bocht om Badhoevedorp heen gaan. Waar is de afslag naar de ANWB gebleven? Waar ben ik? Ach, het zal even wennen zijn en na een tijdje is dit ook weer de gewoonste zaak van de wereld. Of toch niet?

‘Het Nieuwe Aerdenhout’
Allereerst komen er woningen. Dat is natuurlijk altijd fantastisch, hoeveel mensen zoeken er niet naar een huis? De woningen komen aan het begin en aan het einde van waar de oude A9 in Badhoevedorp lag. Totaal zo een 900 woningen. 606 Huizen worden gebouwd in plan Schuilhoeve en 295 in plan Quatrebras. Het gebied hier tussen blijft een zogenaamde Wetgevingszone, wat inhoudt dat het in dit geval een geluidszone betreft, waar in principe niet meer gebouwd mag worden. Misschien wat lichte industrie en wat kantoren, maar verder blijft dit gedeelte van de oude A9 dus waarschijnlijk asfalt, met misschien hier en daar wat mooie aanplant van bomen erlangs. Er is even een leuk festivalletje geweest, Noway A9, maar u moet niet schrikken als het groen, wat er in ruime mate was toen de A9 nog in gebruik was, zal slinken tot een parkje. De kosten van het verleggen van de snelweg moeten namelijk ergens terugverdiend worden. En dat is dan door bouw en verkoop van woningen en kantoren. De woningen zullen van een bepaalde luxe zijn waardoor de prijzen wat hoger uit zullen vallen dan op andere plaatsen in Nederland. In de volksmond wordt al stiekem gesproken over het nieuwe Aerdenhout bij Schiphol.

Versterking dorpsgevoel
Maar laten we hier in Badhoevedorp nou toch eindelijk verheugd zijn dat die vervelende herrie en vervuilstrook dwars door ons dorp verdwenen is! Badhoevedorp kan weer één dorp worden en opgelucht ademhalen. Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer benadrukt dat het verplaatsen van de A9 het dorpsgevoel zal versterken en uiteindelijk zal leiden tot een prettiger leven voor alle inwoners. Alles wat de gemeente gaat doen kost geld, en deze kosten moeten natuurlijk wel gedekt worden. Maar het wordt fantastisch!. Gelukkig hebben we De Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp bij monde van Anne Marie Kamevaar die kritisch is over de plannen. Er moet voldoende groen overblijven en de eventuele belasting van het leefmilieu door fijnstof en geluid moet goed gemonitord blijven. De nieuwe A9 blijft immers druk of zal nog drukker worden. De Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp heeft een eigen plan geschreven en is nu in opbouwend overleg met de gemeente. Het gaat dus wel goed komen.

Verbetering luchtkwaliteit
De nieuwe A9 is in gebruik genomen. Veel Badhoevedorpers zijn er blij mee. Minder geluidsoverlast, verbetering luchtkwaliteit en Badhoevedorp kan weer gewoon één dorp worden. Er is een tweewekelijks inloopspreekuur geopend in het dorpshuis aan de Snelliuslaan. Elke woensdag om de week van 9 tot 12 uur voor bewoners die vragen of zorgen hebben over de sloop van de oude A9. Door iedereen wordt meegewerkt en meegebouwd aan een prettig leefbaar Badhoevedorp, een dorp wat niet meer door tweeën gesneden is en uit twee helften bestaat, een dorp waar eensgezindheid en saamhorigheid weer voorop staan, een dorp waar weer lekker gewandeld, geleerd, gewerkt, geslapen, gedroomd en gewinkeld kan worden.